понеділок, 20 травня 2013 р.

Нові надходження.

 До нашої бібліотеки надійшла нова партія книг за 2013р. Серед нових надходжень видання з історії та твори українських та зарубіжних письменників.



        Закарпатські втікачі в СРСР : через табори ГУЛАГу і Бузулук до рідних Карпат. 1939-1949рр.// Архівні документи і матеріали.-Ужгород : Карпати, 2011.-768с.,іл.

       Масовий нелегальний перехід громадян Карпатської України (Підкарпатської Русі) в СРСР, спровокований наслідками березневої 1939 року окупації краю та втраченою надією на мирну розбудову своєї щойно започаткованої карпато-української державності, залишив в народній пам`яті глибокий і незламний слід. Втім, довготривале замовчування правди про табірні поневіряння краян, які під впливом комуно- партійної пропаганди і своєї перебільшеної уяви про "щасливе життя в країні Рад" наважувались втікати з рідних домівок, відразу попадаючи на радянській території в табори і тюрми НКВС, як і обмежений доступ  широкому загалу дослідників до архівних документальних масивів, значно ускладнило процес наукового і публічного висвітлення багато в чому трагічних сторінок нашої минувшини.
   До збірника включені документи з фондів державного архіву Закарпатської області (ДАЗО), Галузевого державного архіву СБ України (ГДА СБ України), архіву Управління СБ України в Закарпатській області,  більшість яких друкується вперше, а також спогади учаників минулих подій, окремі публікаії з періодичних видань і документильних збірників та інші матеріали, що характеризують один з переломних періодів в історії Закарпаття.



  Мигович, І.
            Русини в Україні : тест на європейськість [Текст] : зб. праць/ Іван Мигович.- Ужгород : Вид-во В. Падяка, 2012.-232с.-Текст укр., рос. мовами.

     Хто такі карпатські русини? Де їх коріння? Як їм живеться в Україні? Що їх турбує в XXI столітті? Свої відповіді на ці запитання пропонує професор І. Мигович. До книги включено його парламентські виступи, статті, інтерв`ю та інші матеріали останніх років.
    Видання розраховане на читачів, які цікавляться актуальними проблемами політики й етносоціології.
  


Український вертеп
     Вертеп у драматургії, прозі та поезії ХІХ-ХХ ст. Збірник./ Упоряд. М. М. Сулима.- К.: Дніпро, 2010.-608с.

      Вертеп після його  "відкриття"в 1840-х рр.залишається чи не найуніверсальнішою мистецькою формою. Двоповерховість, поєднання сакрального й профанного, трагічного й комічного перетворило дерев`яну скриньку з ляльками на одну з моделей світу. Від часу  виникнення вертепу, а особливо після публікації  тестів та наукових описів цього пересувного театру, у ньому віддзеркалилися майже всі суспільні зміни, які сталися в Україні.
       Пропонуючи вашій увазі цей збірник, де зібрано зразки багатьох із перелічених видозмін, які склалися з вертепом, сподіваємося, що він послужить імпульсом для подальших пошуків - і на папері, і на сцені.
 

Хіміч, С. Д.
    Довідник хірурга.- К.: Здоров`я , 2011.- 208с.

    У довідковому виданні викладено методи діагностики і лікуваня  гострих хірургічних захворювань (зокрема органів грудної і черевної порожнини), ушкоджень і ран. Описано основні хірургічні маніпуляції, сучасний загальний хірургічний інструментарій. Детально висвітлено загальні питання знеболювання.
    Окремий розділ присвячено основам пластичної хірургії.
     Для лікарів - інтернів, клінічних ординаторів та лікарів хірургічного профілю, що розпочинають свою медичну діяльність.


Памук, О.
        Мене називають Червоний : роман / О. Памук; пер. з тур. О. Б. Кульчинського; худож-оформлювач Б. П. Бублик.-Харків: Фоліо, 2012.- 638с.- (Б-ка нобелівських лауреатір.

       Роман " Мене називають Червоний" автор  назвав своїм найколоритнішим і найоптимістичнішим твором. Історичний детектив переносить читача  у  середньовічний Стамбул, куди після дванадцятилітних мандрів повертається Кара і де він знаходить своє втрачене коханя.


Матіос, М.
      Армагедон уже відбувся : Повість/ Марія Матіос.- Львів : ЛА "Піраміда",2011.- 112с.

      Сторінки нової книги Марії Матіос "Армагедон уже відбувся" - це майже "дантові кола" однієї людини. І провідником у цьому пеклі є Іван Олексюк - у далекій молодості "засуджений на життя" ціною "червоної гадючки чужої крові на своїх черевичках".
     Ці "дантові кола" потрібні письменниці, щоби пізнати Істину головного персонажа, який увесь вік після вбивства людини думає про "вавилонську вежу" свого життя, що має колись завалитися.
       Увага до найтонших деталей, глибокий психологізм і прискіплива любов до того, чиє "тіло душі" по живому ріже її письменницький "скальпель", - незмінні прикмети стилю Марії Матіос.



Драч, І.Ф.
       Наближення : поетичні переклади й статті / І.Ф. Драч; упорядкування, вступ. ст. і комен. В. О. Брюггена.-Харків: Фоліо,2012.-380с.

        До книги відомого українського поета, лауреата Шевченківської премії Івана Драча увійшли літературно-критичні статті й кращі художні переклади з багатьох мов, створені протягом десятиріч.
         Видання розраховане на широке коло любителів красного письменства.

Коротич, О.
     Цілком особисто. Приватні листи до Дмитра Кременя / В. О. Коротич; упорядкування  та передмова Т. Д. Кременя.-Харків: Фоліо, 2011.-411с.

      "Цілком особисто" - добірка вибраних листів Віталія Коротича до відомого публіциста, перекладача, одного з найпомітніших сучасних українських поетів, лауреата Державної премії України Дмитра Кременя. Ця книга - запрошення до спільних роздумів про шляхи подальшого розвитку нашого життя, і не тільки літературного, про історію та сучасність, національну та світову культуру, нинішній політикум, і все це - з намаганням осмислити процеси, що відбуваються зараз в Україні й усьому світі.

Еко, У.
      Таємниче полум`я цариці Лоани: ілюстрований роман / У. Еко; пер. з італ. Ю. В. Григоренко.- Харків: Фоліо, 2012.-412с.

      "Людей нагородили пам`яттю як тимчасовим напівзасобом, затичкою, бо для них час спливає дуже стрімко і що минуло - те минуло без вороття. А я мав привілею смакувати все з самого початку..."- так каже про себе Джамбатиста Бодоні на прізьвисько Ямбо, шістдесятирічний букініст з Мілана. Він утрачає пам`ять після інсульту, не може згадати свою родину, минуле і навіть власне ім`я, та при цьому пам`ятає все, що колись читав. Щоб знайти втрачене минуле, Ямбо їде до маєтку, де проминуло його дитинство. Він шукає  себе самого серед старих газет та книг, дитячих журналівта коміксів, та йому не вдається повернути спогади. Ямбо вже готовий припинити пошуки, та тут він знаходить... Але не будемо розкривати свіх таємниць, читач має розкрити їх сам, дійти до кінця, як, урешті-решт, дійшов до кінця Ямбо...


                                                                  Література для дітей

 


 

 
 



      
 

Немає коментарів:

Дописати коментар