четвер, 21 жовтня 2021 р.


22 жовтня відомому сучасному українському поету, перекладачу, державному та громадському діячеві, Героєві України  Борису Іллічу Олійнику – 85. Борис Олійник народився 22 жовтня 1935 р. в с. Зачепилівці, що на Полтавщині. Закінчив факультет журналістики Київського університету, працював у редакції газети «Молодь України». У 1962 р. з’явилася перша збірка поезій «Б’ють у крицю ковалі». Згодом було видано низку поезій «Двадцятий вал» (1964), «Вибір» (1965), «Коло» (1968), «Відлуння» (1970), «Рух» (1973), «Заклинання вогню» (1978), «Поворотний круг (1989). Особливим художнім досягненням Б. Олійника є цикл-поема «Сиве сонце моє. Пам’яті матері» (1978), поема «У дзеркалі слова» (1980), а також твори «Дорога», «Рух», «Доля», «Урок». Лірична тема притаманна й іншим циклам поета – «Сковорода і світ», «Досвід», «При гончарному крузі. Олесю Гончару». Поеми «Сім» і «Пришестя» присвячені темі Чорнобиля. Вже у часи незалежності України з’являються збірки віршів і поем «Таємна вечеря» (2000), «Стою на землі» (2003), «Основи» (2005) та інші.

Борис Олійник - автор понад 40 книг, віршів, ессе, статей. Його ім'я відоме всім шанувальникам української сучасної поезії.

Тільки Слово береже в основі 

безсмертя української душі.

              Борис Олійник 

Поет високої культури і громадянської пристрасті, Борис Олійник в своїх поезіях зосереджує свою увагу на найважливіших проблемах часу, пристрасно утверджує високі гуманістичні ідеали, гнівно засуджує зло у всіх його проявах. Його слово - це слово митця стійких переконань, одного з тих, хто з гордістю усвідомлює свою приналежність до будівничих нового світу.

Коли вже народився ти поетом, -

за все відповідай у цім житті...

                     Борис Олійник 

  Твори Бориса Олійника принесуть читачеві радість активного співпереживання тож запрошую до перегляду  книг, які  знаходяться  в фонді бібліотеки.

Обірвалася життєва стежина поета у 2017 році, а у травні 2019 року відбулося відкриття меморіальної дошки на пошану Бориса Олійника.

       

     

 













Немає коментарів:

Дописати коментар