четвер, 6 травня 2021 р.

 

Відродження забутого імені

Марко Бараболя – (Іван Федорович Рознійчук)

(1910 – 1945)

Іван Федорович Рознійчук (літературний псевдонім: Марко Бараболя): учитель, український письменник-сатирик міжвоєнного періоду. 

       Народився Марко Бараболя 30 квітня 1910 року в гірському селі Трибушани (нині с.Ділове) Рахівського району. Батько - лісоруб,мати ж поралася по господарстві. Після закінчення чотирьох класів народної школи його віддали на навчання в Ясінянську горожанську(неповно середню) школу (1920 - 1924). Він був: скромний, завжди серйозний хлопець, любив фіглі-жарти".    П"ять років  працював у книгарнях Ужгороду (1928-1931) та Хусту (1931-1932), два роки - у страховій касі робітників у Хусті . Та усе дужче вабила його педагогічна робота. Із квітня 1934 року І. Рознійчук учителює в селах  в рідній Рахівщині. 

    На завершальному етапі війни -13 червня 1943 р. І. Рознійчука забрали до угорської армії, у складі якої з піхотним полком був відправлений на східний фронт. На території Румунії патріотично настроєний учитель переходить на бік червоної армії, де працює перекладачем (справжньою знахідкою для командування було те, що Іван Федорович знав російську, чеську, словацьку, угорську та німецьку мови).

    Майже цілих 50 літ подальша доля Марка Бараболі залишалася невідомою. Із архівних фондів знайдено матеріали військовополоненого Івана Рознійчука. Вони уточнюють обставини і місце його подальшого перебування: табір військовополонених у Новоросійську, звідки він, захворівши ще в угорській армії на мокрий плеврит, що перейшло в туберкульоз легенів, потрапляє у військовий евакогоспіталь,  ст. Пашковська Краснодарський край. Помер 27 липня 1945 року у 35 віці ...


 Ми пишаємося людьми, які прославили свій край. Серед них поет-сатирик Марко Бараболя.

Напередодні дня народження в бібліотеці оформлено  викладку літератури "Поет-сатирик з Ділового" (Марко Бараболя), на якій представлено книги поета та матеріали про нього.

Твори Марка Бараболі.


Бараболя, Марко. Проект автономії : твори / М. Бараболя. – Ужгород : Карпати , 1991. – 133 с. До книги увійшли всі гумористичні та сатиричні поетичні і прозові його твори. Вони систематизовані в хронологічному порядку їх публікацій та написання. Тексти подано за першодруками, звірено їх з прижиттєвим виданням “З-під їдкого пера” (Прага, 1941), максимально збережено мовний колорит оригіналу, помічені автором примітки та дати написання творів.     У фейлетоні описано й питання автономії Закарпаття. Іронічно у сатирі "Проект автономії" (1935), оповідач від імені, так би мовити, "Партії вдоволених автохтонів" пропонує свій проект автономії.    

Сатира "Проект автономії", засвідчують, що творчість Марка Бараболі розвивалася за висхідною як в ідейній націленості, так і в художній винахідливості.          

Збірка Марка Бараболі "З - під їдкого пера" (Прага, 1941) і "Тутешняцька губернія" (Братислава - Пряшів, 1970), - до наших співвітчизників майже не доходили. 


Немає коментарів:

Дописати коментар