понеділок, 31 травня 2021 р.

                                          Нові книги  за 1-ше півріччя 2021 р.                                                             Шановні користувачі, якщо Вас цікавлять книги по                                                   краєзнавству,  бібліотека чекає на вас.


Коршинський І.Ю.
   Про незабутнє / пер. М.Вегеша; піс. Івана та Ребриків.- Ужгород: Гражда, 2020.-502 с.

  Відомий лікар-хірург, кандидат  медичних наук, доцент  УЖНУ, заслужений лікар України, почесний громадянин м. Ужгород, багаторічний в"язень сталінсько-беріївських концтаборів І.Ю. Коршинський ще  юнаком взяв активну участь у підпільному русі опору більшовицькому тоталітаризму. Це людина з когорти мужніх патріотів, він ніколи нічого не чинив усупереч власному сумлінню. Прожитому та пережитому й присвячена ця книга.


     Химишинець В.
        А сонце струшує проміння: вірші / Василь Химишинець; перед. В. Густі.- Ужгород: ТІМРФНІ, 2020.-152 с.
        До нової збірки віршів українського поета - закарпатця Василя Химишинця ввійшли його кращі твори, написані в молоді роки, а також вистраждані рядки у часи непростих життєвих потрясінь, що випали на його долю.
    Для широкого кола читачів.



      Густі (Звонар) І.В.
       Світ живої любові: новели, нариси, рецензії, інтерв"ю / Ірина Густі (Звонар).- Ужгород: ТІМРАНІ, 2020.-304 с.
                 Ім"я члена Національної спілки журналістів України І. Густі добре знане й шановане у Закарпатті, 1966 р. вона дебютувала на сторінках іршавської районної газети "Нове життя" як обдарований юний прозаїк, журналіст..
     Видання, що склали кращі зразки її творчості, дають можливість уявити її неординарну постать в українській журналістиці.


      Повх Л.
       Крапля меду: оповідання / Лідія Повх.- Ужгород: ТІМРАНІ, 2020.-208 с.
       У книжці оповідань відомої закарпатської письменниці Л. Повх розкривається широка панорама життя простої людини в сучасній Україні. Авторка у буденному віднаходить і відстоює вічні цінності, зокрема інституту сім"ї, батьківства, пам"ять роду, ментальні особливості духовного світу людини на  помежів"ї культур.
    Для широкого кола читачів.

    Панько С.І.
       Вибрані твори: Коли засвічувались вогні. До 100 р. від дня народження автора / С. Панько. Уп. та підг. текстів до друку _ С. Панько, О. Гаврош. Вступ. стаття - О. Гаврош, Піс.-С.Панько.-Ужгород: Карпати, 2020.-336 с.: іл.
      У свої  нотатках-спогадах письменник і перекладач художньої літератури С.Панько розповідає про маловідомі або й зовсім невідомі широкому  читачеві факти з життя і творчості письменників, художників, мистецтвознавців, з якими в різні періоди життя  на "розпуттях велелюдних" зводила його доля. 

      Кузан В.
            Три по сто. Молоді і витримані вірші. Павлюк Ігор, вст. ст. Дроздовський Д., післясл.-Ужгород: Карпати, 2020.-444 с., іл.
            Нова книга відомого сучасного українського поета В.Кузана, як практично і усі його попередні - про людські стосунки Чоловіка і Жінки, Жінки, яка стала другом. Як точно підмітив автор післяслова, збірка "Три по сто"  - історія про загублений і віднайдений рай для чоловічої душі.
  Прочитайте. Переконайтеся в цьому.

     Ходанич П.М., Ходанич М.П.
       Дерев"яна пластика Закарпаття: монографія/ Петро Ходанич, М. Ходанич.- Ужгород: ТІМРАНІ, 2020.-240 с.
     У книзі розглядається процес становлення і розвитку дерев"яної пластики на Закарпатті другої пол. ХХ ст. поч. ХХІ ст. в контексті історичного та соціокультурного процесів, які впливали на формування мистецького життя у краї і творення художнього образу Срібної землі засобами різблярства.
     Книга розрахована на науковців, митців, студентів, вчителів, а також масового читача.   
        


     Дмитро Федака: до 80 - річчя від дня народж.: бібліогр. покажч./ Департамент культури Закарпат. обл.укніверс. наук.б-ка ім. Ф. Потушняка  Закарп. облради; уклад.: М.Б. Бадида,С.Д.Федака; авт. вст.ст. С.Д.Федака; ред. Н.М. Бондаренко; відп. за вип. О.А.Канюка.-Ужгород: ТІМРАНІ, 2020.-220 с.
(Серія "Культура краю в особах").

Немає коментарів:

Дописати коментар