пʼятницю, 20 грудня 2019 р.

Славні імена Рахівщини: Йосип Тур

 
 
Йосип Тур – заслужений тренер України з гірськолижного спорту, 18-триразовий чемпіон України
Й.С. Тур народився 14.03.1936 р. у с. Кваси Рахівського округу, за Чехословаччини. Його батько, Тур Станіслав, із сім’єю приїхав сюди на початку 30-х років ХХ ст. з Турянської долини нашого краю як спеціаліст залізничної дороги, на якій він і працював. Мама, Марія, була домогосподаркою і займалася домашнім господарством та вихованням трьох синів. Змалку Йосип полюбляв взимку возитися та санчатах, а потім і на лижах, тим більше, що засніжені навколишні схили пагорбів і гір Квасів сприяли цьому. У сім неповних років, за Угорщини, батьки, що почали жити в Рахові, віддали його в перший клас Рахівськї народної школи, але з проходом через Карпати лінії фронту періоду Другої світової війни навчання припинилося. У вересні 1945 року продовжив навчання вже у Рахівській середній школі, яку успішно закінчив у 1954 році, особливо з фізичної культури, у яку входила й лижня підготовка. Свою трудову діяльність розпочинає кочегаром паротяга вузькоколійної залізниці Рахівського лісокомбінату, по якій вивозили зрубаний ліс із Богданської долини. Але бажання займатися спортом зробило свою справу і у 1955 – 1959 роках навчається у Львівському державному інститут фізичної культури. А далі, з 1959 р. по 1986 р., працює тренером переважно з гірськолижного спорту у різних спортивних товариствах.


 Особливих успіхів він досягнув, коли протягом 17 років займав посаду директора Рахівської гірськолижної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи спортивного товариства «Авангард». Як результат своєї з колективом тренерів діяльності очолювана ним освітня установа була школою олімпійського резерву, що їй було присвоєно.  У 70-х роках ХХ ст. Рахівська СДЮШОР входила до п’ятірки кращих  серед гірськолижних шкіл в СРСР. Тому особливо дбав у цей період про зміцнення її матеріально-технічної бази на г. Менчіль, що на околиці Рахова та на г. Борщевиця у межах с. Богдан. Наслідком цього було те, що 5 його вихованців (Горват Йосип, Тур Наталія, Грапенюк Петро, Порукаєва Олена, Тушер Тіберій) стали майстрами з гірськолижного спорту, 53 – кандидатами у майстри спорту, а 120- отримали І розряд, за що йому з часом було присвоєно високе звання «Заслужений тренер України». Його учні і колишні вихованці неодноразово приймали участь у республіканських та всесоюзних змаганнях з гірськолижного спорту, а з 1958 р. по 1961 р. і йому самому доводилося приймати участь у складі збірної команди Радянського Союзу на міжнародних змаганнях з такого виду спорту. Як старший тренер він більше 20 років очолював збірні команди республіканського товариства «Авангард» та Закарпаття, основою яких були вихідці із Рахівщини. Сам Йосип Станіславович 18 разів був чемпіоном таких змагань. У поліпшенні такої підготовки значну роль відігравало те, що багато разів команда нашого краю обмінювалася досвідом роботи з командою Чехословаччини, які почергово проводили тренування й змагання на спортивних комплексах з гірськолижного спорту у «Штебському Плесі», що в Словаччині та «Драгобраті» у межах Ясіня.
Одружився у 1959 році. Його жінка, Надія, після закінчення торгівельного інституту, працювала економістом Рахівської райспоживспілки, а потім директором ресторану «Тиса», одноразово стала 12-тиразовою чемпіонкою республіканського спортивного товариства «Авангард», у чому була заслуга її чоловіка, як тренера. У них народилося двоє дівчат, які також пішли стопами батьків: Наталія стала майстром спорту, а Тетяна – кандидатом у майстри спорту.
Загальний трудовий стаж Йосипа Тура сягає 46 років, адже будучи на пенсії він продовжував працювати вчителем фізичного виховання Рахівської СШ №2. Незважаючи на життєві проблеми, негаразди і його харизму, він був життєрадісний, рухливий, охочий до розмов на різну тематику – таким запам’ятався своїм вихованцям. У 1975-1978 рр. обирався депутатом Рахівської міської ради і у 2000 р. рішенням міськвиконкому йому було  присвоєно звання «Почесний громадянин Рахова».
Помер 26 липня 2000 року. У пам'ять про його заслуги, щорічно на гірськолижній базі «Драгобрат» проводяться всеукраїнські змагання з гірськолижного спорту на приз Й.С.Тура.

Микола Ткач – історик, краєзнавець

Немає коментарів:

Дописати коментар