неділю, 2 грудня 2012 р.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

        "СНІД : знання проти страху" під такою назвою в бібліотеці відбувся інформаційний калейдоскоп.    Наприкінці ХХ ст. з`явилася нова хвороба, яка впродовж двох десятиліть набула агресивного характеру і охопила весь світ.
       Скільки б про СНІД не писали і не говорили, чомусь кожен з нас вважає, що ця хвороба існує деінде, тільки не поруч нас – не в моєму  селі, не в моїй області, не в моїй країні.
     Проте статистика річ уперта, а ми з вами маємо нині страшні цифри: кожен 100-й мешканець України – ВІЛ інфікований. За даними ООН, щороку СНІД – «чума ХХ століття » забирає життя 5 млн. осіб. Зараз на планеті біля 150 млн. інфікованих і це тільки офіційна статистика.
Україна входить в п`ятірку у світі за темпами поширення цієї хвороби.
       На сьоьгоднішній час про ВІЛ/СНІД відомо дуже багато, але ситуація з цим захворюванням змінюється кожного дня. Швидкий темп поширення ВІЛ/СНІДу в Україні призвів до того, що помирають молоді люди.            
 

             Бібліотека розробила та розповсюдила   буклет "СНІД-небезпека"
 
 
 
Що таке ВІЛ/СНІД?
Хоча поннятя ВІЛ і СНІД пишуться поруч їх значення принципово розрізняються.

ВІЛ

В – вірус
І – імунодефіциту
Л – людини

СНІД

С – синдром – сукупність симптомів (ознак), що вказують на наявність якоїсь хвороби
Н – набутого – неприродного для організму, набутого в процесі життя
І – імуного – стосується імуної системи, яка забезпечує захист людини від хвороботворних організмів
Д – дефіциту – відсутність захисної реакції імунної системи на проникнення в організм шкідливих бактерій
ВІЛ- це вірус, який пригнічує імунну систему, а СНІД – це комплекс захворювань, який виникає з ВІЛ на фоні ослабленого імунітету.
      Станом на 1 листопада на диспансерному обліку в Закарпатті перебувають 278 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 35- хворі на СНІД. Дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями - 30, в т.ч. у 25 дітей діагноз ВІЛ-інфекції в стадії підтвердження, іншим встановлено діагноз СНІД.
Також до уваги присутніх було представлено  книжкову виставку  ... Від СНІДу наслідки сумні, від нього ліків ще немає, тому ми скажем СНІДу : "НІ"...
 
 
 
  
    

 

Немає коментарів:

Дописати коментар