четвер, 13 жовтня 2022 р.

Книги варті вашої уваги. УПА -80 років

                      Українська повстанська армія вважала себе фундаментом збройних сил Української Самостійної Соборної Держави і тому структурувалася за зразком регулярних армій. Організаційна структура УПА була проста, але водночас достатньо гнучка, щоб можна було ефективно розподіляти людські та матеріальні ресурси.

Наша історія багата на вияви ратної слави. Крізь віки і покоління в народі зберігається вдячність до славних звитяжців, імена і подвиги яких навіки закарбовані в літописах і переказах, увінчані у назвах міст і сіл.

До вашої уваги книги у яких публікуються  документи і матеріали з історії ОУН та УПА. 

 Представляю віртуальну виставку "По сторінках книг. Літопису УПА", а саме четверту серію «Події і люди», в якій налічується 17 книг.


В книзі вміщено 76 документів двох молдавських партизанських з"єднань - Першого та Другого - про бої, сутички та контакти з українськими повстанцями на порубіжжі Рівненщини,Тернопільщини,Хмельниччини наприкінці 1943-1944 років.

Джерела, більшість з яких друкуються вперше, походять із Архіву суспільно-політичних організацій, Центрального державного архіву громадських об"єднань України.

 

    У книзі на основі архівних документів та спогадів колишніх учасників та симпатиків визвольного руху висвітлено життєвий та бойовий  шлях Василя Сенчака -"Ворона" на посадах районного референта СБ Солотвинщини на надрайонного референта СБ Станіславщини, а також проведено дослідження ходи "чорної" зради на Станіславщині 1951 р. під час якої загинув "Ворон".




   Книга спогадів Миколи Андрощука -"Вороного" охоплює період з весни 1943 р. по 1944 р. і подає широку картину дій українських повстанців на південній Волині. Автор приймав безпосередню участь у тих подіях і зустрічався з багатьма повстанськими командирами -Д. Клячківським -"Климом Савуром", і ін. Про славних повстанських командирів та про чисельні бої з німецькими підрозділами, найбільший бій загонів УПА та військ на Гурбах і важкий Північний рейд міститься інформація на сторінках цього видання.




   Ростислав Волошин увійшов в історію українського визвольного руху як один з перших організаторів ОУН на Волині, згодом керівник Рівненської окружної екзекутиви ОУН, активний студенський та громадський діяч, член Бюро Проводу ОУН та головуючий на ІІІ Надзвичайному Великому Зборі ОУН та Першому установчому зборі Української Головної Визвольної Ради. Він неодноразово за всю патріотичну діяльність заарештовувався польською поліцією,НКВС та німцями. Докладно про його життєвий шлях та активну діяльність у лавах ОУН розповідається  у цій книзі, написаній на широкому колі джерел.


      Книга присвячена командному складу Тактичного Відтинка 22 "Чорний   Ліс" Воєнної округи ІУ "Говерля". На основі різних архівних документів і матеріалів сотень і куренів ТВ 22, організаційні і структурні схеми, карти та ілюстративний матеріал.





  В книзі на основі таємних документів ЦК КП (б) У , радянських каральних органів, матеріалів підпілля ОУН та сучасних наукових праць досліджується діяльність підпільних друкарень ОУН в 1944-1954 рр. та процес їх ліквідації органам НКВС-НКДБ-МДБ-КДБ СРСР. Наведено найбільш показові приклади виявлених чекістами підпільних друкарень, проаналізовано їх матеріально- технічне забезпечення та кадровий склад.

                                                                 



          

                                                            
             

          



Немає коментарів:

Дописати коментар