пʼятницю, 1 липня 2022 р.


                Шановні користувачі!
    Повідомляю, що до бібліотеки надійшли  нові книги 
                за 1-ше півріччя 2022 року.
    Дочинець М.

Сонце на крисані / Мирослав Дочинець.-Мукачево: Карпатська вежа, 2021.-216 с.

   Риси нашого національного обличчя, нашої ментальності, колективного інтелекту найкраще просвічують через народні приповідки, приказки, прислів"я. Особливо виразний, різьблений профіль у тих, що зродилися, стали на крило в Карпатах, згодом названого _ Закарпаття. Скільки в цих приповідках розважливості, кмітливості, гострої, збитошності, азарту, легкості  й глибини думки, лукавства, дотепності й іскрометного гумору, що зблискує, як діамант із попелу!. 

                                       

       Федорович, Ольга

           Незбирані груші: поезії / Ольга Федорович.- Ужгород: Видавництво О. Гаркуші, 2021.-112 с.:іл.

     ...ось тут вперше позбирано те, що бентежить і хвилює, болить і тішить автора в житті; є сподівання, що образний світ, витканий Лінією і Словом, не залишить байдужим...

    Маркович, Олеся

      Закон життя /  Олеся Маркович.- Ужгород.- Ужгород: Вид. О. Гаркуші, 2021.-200 с.

   Книжка про те, як радіти і бути щасливим у простих буденним моментах. Як знаходити вихід, коли все не склалося. Як помічати дивовижне у звичних речах. Про тих, хто потребує нашої уваги. Як самому вчитися бути щасливим і як додавати щастя тим, хто поруч.

    


       Щоденник Івана Чендея: Книга І / упоряд. Марія Чендей - Трещак.- Ужгород:РІК.-У.2021.-640 с.
 "Щеденники Івана Чендея" -становлять не тільки унікальну цінність для розуміння письменника, який став однією з ключових постатей літературного процесу на Закарпатті у ХХ ст., його думок і почуттів, секретів творчої кухні. Ці нотатки є фікцією культурного і політичного життя краю у час  з 1953 -го по 1996 рік, показують життя Закарпаття у радянську добу, письменницький труд в умовах, коли все підлягало суворій цензурі. 
   Ця книжка має загальноукраїнське значення, буде цікавою для широкого кола читачів, особливо для тих, хто вміє аналізувати, вивчати минуле, досліджувати його через  проникнення в долю окремої людини.


    Козак І.Ю. 
     Передзвін: Драматичні твори.- Ужгород: Вид. "КП"Ужгородська міська друкарня", 2021.-480с.
    У колі сучасних письменників Закарпаття голос Івана Козака звучить неповторно. Він автор багатьох різножанрових творів, у тому числі п"єс.
    До книги №Передзвін" увійшли драматичні твори автора. Героїв не довелося вигадувати, вони жили, а частина з них і досі живе на Турянщині.


    Кузан, Василь
     Улюблені вірші. Вибране.-Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2021.-252 с.:іл.
      У виданні зібрані поезії Василя Кузана, які стали улюбленими для багатьох шанувальників його творчості. Це вірші про кохання і про життя. Образні та метафоричні, щирі та глибоко інтимні, філософські та дитинно-безпосередня, глибокі та веселі, як і самий автор.





    Фатула Ю. М.
       "Я ще гадав газдувати, але мушу воювати..." Бойовий щлях 66-го Унгварського піхотного полку австро-угорської армії.1914-1918 / Юрій Фатула; прерд. М.Вегеша:пер.віршів з угор. В.Тимчука.-Ужгород:ТДВ "Патент",2021.-368с.:іл.,табл.
     Військово-історичне дослідження, в якому на основі маловідомих архівних і бібліографічних матеріалів описаний бойовий шлях у Першій світовій війні      66-го полку, до якого мобілізували солдатів різних національностей з території нинішніх Словаччини, Угорщини та Закарпатської області України.


  Густі В.П.
   Вибране: поезія, драматургія, мініатюри, вірші для дітей, гумор та сатира/ Василь Густі; перед Ігнатович О.С..- Ужгород: TIMPANI, 2019.-432 с.
    Із досить обтяжного різножанрового творчого доробку відомого українського письменника Закарпаття Василя Густі "Вибране" склали ліричні, драматичні твори, поетичні мініатюри, які увійшли до його збірок, виданих з 1977 по 2019 рр. 
   У "Вибраному" наче в кардіограмі, простежуються пульс часу, биття серця непростої доби кінця ХХ -поч. ХХІ століття.



  Художники Закарпаття, До 75 - річчя Закарпатської організації Національної спілки художників України. Ідея  , упор.Кузьма Б., Приходько О., Рижова Г.- Ужгород: Карпати, 2021.-216 с.,іл.
   Альбом представляє широкому загалу шанувальників образотворчого мистецтва творчий доробок усіх тих художників Закарпаття, які упродовж 75 літ народжували, утверджували і гідно представляли Україні і світові нетлінні традиції, глибинні джерела духовних скарбниць Срібної Землі, об"єднані життєстверджуючим прагненням бути гідними представниками талановитого народу.



   Музика Срібної Землі, Вокальні і хорові твори, Том.2 / Упор. перед.- В. Теличко.- Ужгород: Карпати, 2021.-264 с.
   Багатотмна нотна антологія "Музика Срібної ЗЕмлі" вперше в історії Закарпаття презентує музикантам України та зарубіжжя кращі твори композиторів двох століть.
  У другому творі представлені кращі вокальні та хорові твори Д. Задора, І.Мартона, Е.Кобулей, В.Гайдука, В.Волонтира, В. Теличка, Р.Меденці.
Or - коди дозволяють читачам почути професійні записи виконання окремих творів вказаного композитора.


                    




Немає коментарів:

Дописати коментар