вівторок, 6 квітня 2021 р.

7 квітня – Всесвітній день здоров’я

 

                      Бути здоровим і жити довго: 7 простих правил

Медицина - потужна наука, але поки не всесильна. Лікарі знають, як лікувати серцево-судинні хвороби, гепатит С або здійснювати пересадку нирки, але досі немає вакцини від діабету або таблетки від ГРВІ. Водночас, багатьом хворобам ми можемо запобігти. У Всесвітній день здоров’я нагадуємо про прості речі, які захищають від хвороб і подовжують життя. 

     ЗДОРОВИЙ СОН

Щонайменше 7 годин сну щоночі допоможуть уникнути діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску, збільшення ваги та ожиріння, порушення імунної системи, погіршення психічного здоров'я, депресії. Зверніть увагу, молодь та люди з хронічними захворюваннями мають спати 8 годин сну на добу, а діти різного віку - від 9 до 17 годин.

Скільки годин спати і які звички допоможуть поліпшити сон читайте тут.

  

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Від того, що і як ви їсте, залежить стан вашого здоров’я і тривалість життя.

Головні засади здорового харчування:

·      контроль калорійності їжі та ваги;

·      щоденне споживання корисних продуктів із різних груп (овочі і бобові; фрукти та ягоди; цільні злаки; нежирне м’ясо та птиця, риба, яйця, горіхи та насіння; молоко, йогурт, сир, переважно із помірним вмістом жиру);

·      менше соліцукру та жирів;

·      Оптимальний режим харчування (сніданок протягом першого часу після підйому, обід та вечеря не пізніше трьох годин до сну; інтервал між основними прийомами їжі не перевищує три з половиною – чотири години; протягом дня один-два перекуси).

Крім того, рекомендуємо пити достатньо рідини. Норма рідини в день для дорослої людини - 4% від загальної маси тіла, тобто 2800 – 3000 мл/день при вазі 70-75 кг. Людина може задовольняти у потребу в рідині, споживаючи лише воду. Але існують і інші джерела рідини - рідкі страви, харчові продукти та напої. Майте на увазі, на показники потреби в рідині впливають різні фактори - індивідуальні особливості, рівень фізичної активності та температура навколишнього середовища. Головним сигналом та контролером споживання рідини – є відчуття спраги.

Міністерство охорони здоров'я розробило рекомендації щодо здорового харчування дорослих і закликає українців притримуватись простих правил, які дозволять зберегти здоров’я і жити довше. 

АКТИВНЕ ЖИТТЯ

Лише  30 хвилин фізичних вправ в день суттєво зменшать ризик інсульту, діабету та раку, продовжать тривалість та якість життя, покращать настрій і самооцінку. Інтенсивність та тривалість тренувань повинна збільшуватись поступово під наглядом вашого лікаря.

Навіть поза межами тренувань будьте активними: піднімайтесь сходами, а не ліфтом, підіть на роботу пішки чи хоча б вийдіть на зупинку раніше, гуляйте у парку тощо. Фахівці рекомендують сидіти чи лежати не довше 4,5 годин на день (звісно, тут не враховуємо нічний сон). Якщо ви працюєте сидячи, то робіть перерви і пятихвилинні розминки впродовж робочого дня. 

БЕЗ СИГАРЕТНОГО ДИМУ

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Ми зібрали 5 причин, чому варто кинути курити.

Про 5 причин кинути курити - тут 

ВАКЦИНУЙТЕСЬ САМІ ТА ВАКЦИНУЙТЕ СВОЇХ ДІТЕЙ

Вакцинація – найдієвіший спосіб попередити інфекційні захворювання. Вакцини, що входять до національного календаря щеплень, закуповуються за державний кошт і надаються безоплатно. Ми також закуповуємо вакцину від дифтерії та правця для дорослих.

Просимо батьків вакцинувати дітей згідно з календарем щеплень і надолужити пропущені щеплення якнайшвидше, а лікарів – закликати пацієнтів вакцинуватися задля їхнього здоров’я.

Не вірте міфам про вакцинацію - дбайте про своє здоров'я. 

ЗАБУДЬТЕ ПРО САМОЛІКУВАННЯ

Телереклама, поради друзів, родичів чи провізорів - це погані приписи для вашого здоров’я. Такі ліки можуть не лише не допомогти, але й нашкодити. Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я, не шукайте порад на форумах – зверніться до лікаря! Є час і можливість – пошукайте правдиву інформацію про методи та засоби лікування вашого захворювання, послуговуючись міжнародними практиками, що базуються на методах доказової медицини. Але спочатку отримайте правильний діагноз і рекомендації – від лікаря. 

ОБЕРІТЬ СВОГО ЛІКАРЯ

Розпочалась національна кампанія з вибору лікаря - терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Фахівець, якому ви довірите своє здоров’я, буде не лише вирішувати проблеми зі здоров’ям, а й консультуватиме щодо профілактики захворювань, допомагатиме позбутись шкідливих звичок.

Які послуги надаватимуть терапевти, педіатри та сімейні лікарі - читайте тут.

 Джерело:   https://moz.gov.ua/article/health/buti-zdorovim-i-zhiti-dovgo-7-prostih-pravil

 

Немає коментарів:

Дописати коментар