понеділок, 27 лютого 2017 р.

Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919 – 1939 рр.

 »  »  » «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919 – 1939 рр». 
Must see для закарпатців

«Люди називали її по-різному Рутенія, Подкарпатська Русь, Карпатська Україна, а хто і Закарпаття, а для мене вона від народження Срібна Земля», - такими слова починається документальний фільм «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919 – 1939 рр».



У фільмі поєднано три сюжетні лінії – розповіді очевидців, маловідомі документи, майстерно відзняті краєвиди та художні сцени і все це під етнічну музику. Серед музикантів, які взяли участь: «Бурдон», «Люди добрі», «Картон», «Пропала грамота», хор «Гомін», Владіслав Левицький, «Чорні черешні», «Гудаки», «Рокаш», «Дивні», «Піккардійська Терція». Пісня «У горах бій» Ореста Пруса із групи «Картон» та пісня «Тільки чекай» Владіслава Левицького написані спеціально для фільму. 

Для створення фільму використано кадри кінохроніки кінооператора Каленика Лисюка, чехословацькі військові хроніки, а також матеріали британського журналіста Майкла Вінча та кореспондента американської газети New York Times Ен МакКормік, які працювали тоді в Карпатській Україні як міжнародні спостерігачі.

Важливою лінією у документальній стрічці є спогади очевидців й учасників подій міжвоєнного періоду на Закарпатті. Зокрема, у фільмі використано уривки спогадів з інтерв’ю Степана Стойки, Євгена Гладишевського, Юрія Сливки, Василя Белея, Богдана Пришлякевича, Анастасії Халахан та інших. 

У фільмі відтворено культурне життя, елементи одягу та побуту русинів-українців Закарпаття, реконструйовано костюми січовиків Карпатської Січі, однострої пластунів, майстерно відзняті гірські пейзажі. Такі деталі роблять фільм колоритним та ознайомлюють сучасного глядача з культурними особливостями місцевості та людей, що жили у 1919–1939 роках. Навіть спеціально відзняті художні сцени, використані у фільмі, відтворені на основі історичних фактів. Через це упродовж 114 хвилину фільму жодного разу не стає нудно, а навпаки затягує в ту атмосферу давнього Закарпаття.
У фільм також розповіли, що саме у Ясені було засноване спортивно-пожежне товариство «Січ». «Січ» та «Пласт» спочатку не мали наміру вмішуватися у політичне життя, але через 15 років створили ядро військової структури під назвою «Карпатська Січ».

Стрічка є новою спробою усвідомлення історичної ролі Закарпаття для України та Центрально-Східної Европи. А також і новим форматом у документальному кіно, яке творці прозвали "епічним документальним кіно".

Це захоплююча розповідь про історію розвитку й становлення нашого мальовничого куточку України. Після цієї документальної стрічки приходить усвідомлення, що наше Закарпаття особливе, одне таке на всій Землі. 

У минулому багатонаціональний край неодноразово ставав причиною воєн і геополітичних конфліктів. Оскільки тодішня влада Угорщини, Чехословаччини та СРСР всяко намагалися поділити наш край. Утім, закарпатці незважаючи на мову, кухню, традиції та вірування, все одно залишалися українцями і віддавали перевагу Україні.
 
Робота над фільмом тривала впродовж 2010–2012 років. Зйомки проводилась у тих самих географічних місцях, про які йдеться в історичних хроніках та розповідях – Ужгороді, Львові, Хусті, Берегове, Колочаві, Великому Бичкові, у нашому Ясені та на карпатських перевалах. 
 
Для закарпатців - це частина історії, частина нас самих, яку потрібно знати і враховувати, щоб бути вільним і жити в мирі сьогодні. А ще щоб ми завжди пам'ятали ці гуцульські слова: "Знаймо хто'смо".
 
Олександра Будлянська
 

Немає коментарів:

Дописати коментар