середу, 24 лютого 2016 р.

Міжнародний день рідної мови

                 Мова - то магічне дзеркало, в якому відбивається минуле і бачиться майбутнє кожного народу. У мові відображено життєвий досвід, сприйнятий людством від давнини до сучасності.  Летіли століття, мінялися суспільно - економічні формації, а рідне слово вистояло. Воно не просто заявило про себе, воно довело, що воно - велике слово великого народу.
                 
                             
       Сьогодні українська мова займає гідне місце в культурному, політичному , науковому житті країни.  За останні три століття темпи зникнення мов зросли. На думку вчених мові загожує зникнення, якщо в суспільстві її перестають вивчати понад понад 30% дітей. А це означає, що діти втратять єдине надбання народу чи народності.
     Здавалося б, Україні з багатомільйонним населенням  можна поки що не турбуватися про те, що українська мова зникне. Але проблем вистачає і на наших теренах. Сотні років поневолення зробили свою чорну справу: нинішнім поколінням ще довго доведеться відроджувати велич і багатство рідної мови.
       В бібліотеці до  Міжнародного дня рідної мови відбулися літературні посиденьки "Кришталеві краплини", під час яких практикантка Будинку культури Штефанюк Вікторія   з присутніми вела мову  про Україну, про її рідне слово, а загадки, приказки та прислів"я   зацікавили присутніх.
   Поезію присв"ячену рідній мові декламували члени клубу за інтересами "Берегиня".
   До уваги відвідувачів була оформлена викладка літератури "Мова - скарбниця мудрості й краси", на якій представлені книги з вивчення граматики сучасної мови та посібники, як оволодіти прийомами ділового мовлення.
 
                              Ріднеє слово, в сторіччях не зменшене,
                              Сил і натхнення в тобі джерело!
                              Все ми ще зробимо, все ми ще звершимо,
                              Щоб ти над нами, як сонце, зійшло! 
   
 
                                         

 
 

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар