четвер, 12 грудня 2013 р.

 

         Усі ми прагнемо досягти щастя в житті. І хоча кожен з нас розуміє його по-своєму. Перш за все, це людина, яка має можливість задовольняти свої потреби – їжа, тепло, сім’я, захоплення… Можливість людини реалізувати свої потреби дають права, гарантовані нам міжнародними та українськими законодавчими актами. Таким чином права необхідні людині, щоб бути щасливою. Але просто мати права недостатньо, необхідно знати їх.

Щороку 10 грудня Україна та увесь Світ відзначають Міжнародний день прав людини. Саме цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, яка є основою міжнародних стандартів у сфері прав людини.



На Декларації ґрунтується значна кількість міжнародних договорів із прав людини, які мають обов'язкову юридичну силу у сфері прав людини у всьому cвіті. У ній закріплено загальне визнання того, що кожна людина народжується вільною у своїй гідності та правах.

На сьогодні дуже важливо, щоб кожна людина знала свої права, які визнані державою та суспільством. Права людини не даруються державою, а належать кожному від народження. Всі права людини – громадянські, політичні, економічні, соціальні є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов’язаними. Вони є основою людського існування та розвитку.

        Щодня ми озираємось і бачимо навколо себе дерева, траву, квіти, птахів, комах, тварин. Це все природа. Людина — частина її. Але у людини є можливість змінювати природу. Кожна зміна позначається на навколишньому середовищі. Змінювати природу людина повинна обережно, бо окремі дії можуть завдавати шкоди і навіть призвести до загибелі. Від людини залежить, чи збереже вона природу, чи зруйнує. Нам подобається чисте повітря, прозора вода в річках, зелена трава на лугах, могутні дерева в лісах. Це життя. І наш обов'язок — зберегти його. Без природи людина загине. Збереження природи — це збереження людини.

        В рамках Всеукраїнського тижня  права спільно з вчителем правознавства Фіріщак Г. Р. Було проведено засідання малої академії наук  на тему «За чисте довкілля» , де учні: Пирожук Р. 10-Акл., Савчук Д. 10-Акл., Полянчук Ю. 11-Акл., Шепета С. 8-Акл., Спічкей І. 11-Акл., Бойчук В. 11-Бкл., Петрецька С. 9-Бкл., Гичко В. 11-Бкл. презентували та зачитували свої роботи. Присутні вчителі Айбен Д. В., Матчук М. М.  зауважили, що завдяки формуванню правової культури молоді можна покращити екологічний стан нашої місцевості. Бібліотекою було розроблено та продемонстровано презентацію «Берегти природу – обов`язок кожного»(Пирожук Л.). 
 
 

 


 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар