пʼятницю, 4 січня 2013 р.

Із минулого - в сьогодення. "Зима крокує - свята дарує". Різдво Христове.


Нова радість стала,
Яка не бувала
Над вертепом звізда ясна
Увесь світ засіяла…


7 січня особлива духовна радість обіймає кожного з нас, бо цей день – незвичайний. Ми прославляємо одну з найвеличніших подій Священної історії щирим і сповненим радості привітанням: „Христос рождається – славіте Його!”

     Православна Церква починає святкувати Різдво Христове в ніч з 6-го на 7 січня по новому стилю.  Вечір 6 січня - Різдвяний святвечір, переддень, навечеріє Різдва, зване також Коляда.
     Найголовнішою стравою на столі цього вечора є, безумовно, кутя. Рецептів її приготування існує декілька. Різдвяна кутя готується з пшениці, меду, горіхів та ін.  Різдвяну кутю готували пісною, цей звичай зберігається і до цього дня.
   У Різдвяний святвечір не прийнято було їсти до першої зірки - на згадку про зірку віфлєємську. У церквах у вечірній час йшла урочиста служба, а ті, що не пішли на богослужіння готувалися до сходу зірки вдома. У селянських сім’ях в очікуванні зірки всі разом читали вечірню молитву, старші розповідали дітям про народження Ісуса Христа
. Таким чином виховувалася в дитині пошана до звичаїв і традицій.
   Поступово закінчується вечір і наступає чарівна різдвяна ніч, під час якої не можна спати, бо все щастя проспиш. Проте навіть при великому бажанні заснути просто неможливо - церковні дзвони, ватаги колядників створюють урочисто-святкову гаму звуків. Обряд колядування досить давній - він походить іще з дохристиянських часів, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Найбільше серед колядників зустрічаються діти, і це зрозуміло. Колядувати і заходити першими до оселі господаря в день Різдва можна лише хлопцям, які, згідно із звичаєм, несуть в домівку мир та спокій.
     У ці святкові дні - від Різдва Христового і до Водохреща - у так звані Святки, нам слід замислитися над тим, що і життя наше повинно бути святим - подібним до життя Спасителя нашого Ісуса Христа. Адже Він і прийшов у цей світ саме для того, щоб ми, дивлячись на приклад Його любові і милосердя, в усьому були подібні до Нього.
              Христос народився! Славімо Його!
 
                                                          Діловецькі "бетлегеми"
                 

 

1 коментар: