пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

                        


 
30 січня 1930 року на Житомирщині народився Всеволод Нестайко - один із найвидатніших українських класиків дитячої літератури, автор багатьох  творів для дітей.

Батько хлопчика Зиновій Нестайко у 1920-х роках був січовим стрільцем, воював у лавах УГА, знав п’ять мов. Дід і прадід – відомі на Галичині греко-католицькі священники. Мати – Марія Іванівна – була вчителькою. Коли малому виповнилося три роки – тата як ворога народу розстріляли енкаведисти. Голодомор, який вирував на теренах України погнав вдову з маленьким сином до сестри в Київ. Відтоді все своє життя письменник прожив у цьому місті. Освіту хлопчик здобував у звичайній десятирічній школі, яка була в тому ж приміщенні, що й квартира Нестайків. Мама працювала там вчителькою.

Безтурботне дитинство скінчилися в одну мить – почалася німецько-радянська війна. Всеволоду тоді було 11 років. Разом із мамою вони пережили страшні роки німецької окупації. Щоб учні не забули вивченого матеріялу, Марія Іванівна організувала у своєму житлі підпільну школу. Ці уроки допомогли й самому Нестайку, коли відкрилися навчальні заклади, хлопця зарахували до старших класів.

По завершенню навчання Всеволод вступив на філологічне відділення Київського університету, адже вже давно твердо вирішив, що література – це його життєвий шлях. Бідний студент зазнав усіх тяжкостей буття – голод, холод, та юнак ніколи не втрачав віри у краще майбутнє. Завжди усміхнений, веселий, одним словом – оптиміст, можливо, що саме від діда по материнській лінії, Івана Семеновича Довганюка, він успадкував незвичайне почуття гумору.

Часто повертаючись думками в дитинство, Всеволод Нестайко вирішив писати для дітей. Перші оповідання письменника з’явилися в журналах “Барвінок” та “Піонерія”. Дебютна книжка “Шурка і Шурко” вийшла в 1956 році. У своїх творах Нестайко засуджував зло, заздрість, малодушність, натомість стверджував чесність, відкритість та добро. Майже 50 років свого життя Всеволод Зіновійович присвятив написанню дитячої літератури. Майже тридцять книжок створив казкар.

 

              Казкову трилогію “В Країні Сонячних Зайчиків” Нестайко писав упродовж чотирьох десятиліть. Чому так довго? Тому що діти спонукали продовжувати історію. Якось на зустрічі з юними читачами до письменника звернулася ображена дівчинка, яка зазначила, що усі персонажі його творів – хлопці. Школярка попросила Всеволода Зіновійовича написати щось і про дівчат. Вражений письменник невдовзі створив пригодницьку повість “В Країні Місячних Зайчиків”, головною героїнею якої стала дівчинка Нуся.

Книги письменника перекладалися англійською, німецькою, французькою, іспанською, арабською, бенгалі, угорською, румунською, болгарською, словацькою мовами. Російською його книги виходили тринадцять разів. Всеволод Нестайко також є основоположником українського дитячого детективу. У 1990 році побачила світ його книга “Таємничий голос за спиною” цього літературного жанру.

        Та ім’я Всеволода Зіновійовича було відомим не тільки завдяки його книжкам, а й за фільмами, які знімалися за його творами. Так, стрічка “Тореадори з Васюківки” в 1968 році отримала гран-прі на міжнародному фестивалі в Мюнхені, головну нагороду в Алегзандріі (Австралія) в 1969-му. Кінокартина “Одиниці з обманом” отримала спеціальну відзнаку кінофестивалю в Габрово (Болгарія) 1985 року.  Окрім того, з 1999 до 2009 року на Національному радіо виходила програма “Радіобайка Всеволода Нестайка”. Понад 30 років письменник пропрацював у видавництві “Веселка” редактором.

    Всеволод Зіновійович – лавреат літературної премії імені Лесі Українки, премії імені Миколи Трублаїні, премії імені Олександра Копиленка. У 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію “Тореадори з Васюківки” внесли до Особливого Почесного списку Г. К. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури. У 2010 році президент Віктор Ющенко нагородив письменника Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. У 2012-му Нестайко отримав відзнаку “Золотий письменник України”.

   Серце письменника, журналіста, публіциста та драматурга зупинилося назавжди 16 серпня 2014 року. Йому було 84 роки. Похований на Байковому цвинтарі.

   Запрошую до бібліотеки  ознайомитися з чудовими творами письменника, які виділено в книжковому фонді. 

“В Країні сонячних Зайчиків”

“Тореадори з Васюківки”

“Одиниця з обманом”

“Незвичайні пригоди в лісовій школі”

“П’ятірка з хвостиком”

 

Немає коментарів:

Дописати коментар