вівторок, 25 березня 2014 р.

Пам"ятник Т.Г.Шевченка у м. Рахів.



У центрі м. Рахів, а точніше в парку ім. Тараса Шевченка, що знаходиться на лівому березі р. Тиса, по вулиці Б. Хмельницького, у 1993 році був встановлений на досить високому постаменті пам’ятник Т. Г. Шевченку, яки немовби сидить в задумі. Він виготовлений у Львові із мармурового кришива з с. Ділове й скріплений білим цементом на кошти автора ідеї і скульптора Юрія Гав’юка, вихідця із Рахова, який і був ініціатором всього дійства. Постамент зроблений з допомогою кооперативного державного малого підприємства "Верховина". І з того часу з нагоди всіх Державних свят України і ювілеїв, присвячених Т. Шевченку, тут відбуваються мітинги та інші урочистості з покладанням квітів від райдержадміністрації, районної і міської рад, ряду організації, а також жителів міста. Сюди приходять з  квітами напередодні своїх весіль молоді пари, немов просячи благословення у Великого Кобзаря.


Напередодні 200-ї річниці від дня народження Генія українського народу, яку відзначаємо у березні 2014 року, з ініціативи  підприємця Юрія Бендака і на спонсорські кошти восени 2013 були проведені значні роботи по збереженню пам’ятника в належному стані і по впорядкуванню навколишньої території. Так, облицьовано натуральним каменем постамент і відремонтовано до нього сходи, заново пофарбовано пам’ятник, Василем Фіріщаком зроблений надпис "Вчітеся, брати мої...", замінено ряд облицювальних плиток на постаменті. Також прибрано і облагороджено територію, зокрема, посаджено деревцята, серед яких є і калина, один із символів українського народу. Але мабуть найголовнішим є те, що серед посаджених деревцят є Шевченківська верба, яка виросла із принесеної гілочки цього дерева. Його у свій час посадив у казахській землі, під час перебування на засланні у солдатах, Т. Шевченко. А гілку від неї принесли західноукраїнські письменники з м. Форт-Шевченко у 70-х ХХ ст. і посадили у Стрийському парку м. Львів. У 90-х роках минулого сторіччя вчитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Ділове у межах якого знаходиться географічний суходільний центр Європи, Никоряк Василь Гаврилович, перебуваючи у Львові теж приніс декілька гілочок із згаданої верби, з яких виросли  нові деревцята. Одне із них зросло у центрі Європи, а інше – на обісті Василя Никоряка, який і подарував його Рахову.
       Хотілося б щиро подякувати за активну участь по впорядкуванню пам’ятника та за фінансову підтримку голові міста Ярославу Думену, депутатам міської ради Антонові Візаверу, Руслану Шелеверу, Михайлу Желізняку, Ірині Сенюк, Володимиру Приступі, громадським активістам Володимиру Саїку, Ярославу Шаповалову і добросовісним виконавцям згаданих робіт Василю Климпотюку та Івану Кравчуку.
      Було б бажано, щоб учні шкіл міста взяли дійове шефство над пам’ятником видатному поетові і художнику України, творцеві української літературної мови Т. Шевченку з метою його збереження у потрібному стані.
                                                                                                                  М.Ткач - історик
 


Немає коментарів:

Дописати коментар