пʼятниця, 27 вересня 2024 р.

Із минулого - в сьогодення

            Піший перехід і Дакський шлях пролягали через  Закарпатську та Галицьку Гуцульщини

     Про піший перехід людьми із нашого краю до Галичини вже йдеться в історичній літературі досить давно. Перший  про це згадав  закарпатський історик Михайло Лучкай.  У своїй шеститомній праці «Історія  Карпатських русинів», яку написав в кінці другої половини  XVIII – в першій половині XIX сторіч, він, пишучи про це, називає перевал головного Карпатського хребта у межах Ясіня «Галицькими воротами», шлях через який пролягав давно. Як не дивно, але  й  англійський  письменник  Майкл Вінч  у  роботі «Одноденна держава: …», присвяченій Карпатській Україні, згадує, що через перевал у межах Ясіня у  XIVсторіччі проходили монголо-татари, йдучи на Мадярщину.

 Більш детально це висвітлив чеський історик Франтішек Лессек у праці «Правек  Подкарпатской Руси». На основі археологічних знахідок на території Рахівщини робить висновок, що цей шлях, від Солотвино до перевалу у межах Ясіня і далі,  функціонував на початку І тисячоліття до н.е., тобто понад  3 тисячі років тому, у період мідно-бронзового віку. Але є відомості,  що можливо цей перехід  уже діяв щонайменше  7 тис. років тому, за часів мезоліту(11-7 тис. р. назад), адже у поселенні Старуні (тепер с.Старуні Богородчанського району Івано-Франківської області), що знаходиться порівняно недалеко від території сьогоднішнього Делятина, знайдено кам’яні вироби з обсидіану (однорідна вулканогенна гірська порода,чорне,темно-сіре,коричневе вулканічне скло,буває чорне з фіолетовим), родовища якого відомі у межах українських Карпат лише на Закарпатті.  Про цей же перехід також йдеться у роботах « Історія міст і сіл УРСР Закарпатська область» та «Велика боротьба» словацького історика  о. Степана Папа.

     Але ніхто до нашого часу з істориків чи краєзнавців у якійсь роботі чи хоча б дописі до газети чи журналу не згадував ще про один про шлях – Дакський, який теж пролягав через  Рахівщину в давні часи і який місцеві люди називали «Дакським плаєм». Про нього співається навіть у наших піснях-коломийках. Ось одна із в'язанок:

Вандрівники, вандрівники                      Та йдуть вони із Сиготу

То моцні є люди.                                       І аж до Близниці.

Бо вандруют Дакським плаєм                Та як зійдутси там усі,

І так гишефтуют.                                       Далі плай до Польщі.

пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

День Миру

 


            21 вересня увесь світ відзначає Міжнародний день миру. Мир у рідній Україні – це найзаповітніше бажання всіх українців. Цей день є ще одним приводом пам’ятати про мрії, які нас об’єднують, і про ту мету, до якої ми всі прагнемо — жити в мирі та злагоді на своїй рідній землі. Він нагадує нам про цінність життя в умовах спокою, вільного від страху та агресії.

      Працівники культури підготували для учнів 6-х класів цікаву літературно-мистецьку годину «Я малюю світ без війни». Присутніх було ознайомлено з легендою про День миру , проведено флеш-моб «Мир-це …», під час якого діти зачитали значення цінності слова «мир», розвʼязували цікаві завдання та малювали на асфальті.

     Хвилиною мовчання вшанували наших героїв - односельчан, які боролися і віддали свої життя за Україну , також запалили «свічки памʼяті» та поставили квіти на Обеліску Слави.

    Хай усі наші зусилля, біль та віра приведуть до великої Перемоги та вічного миру в Україні.








вівторок, 3 вересня 2024 р.

Літературне знайомство - 65 М.Дочинцю


        3 вересня, відомому українському письменнику Мирославу Дочинцю виповнюється 65 років. Його творчість, яка охоплює десятки книг, стала невід’ємною частиною сучасної української літератури.  Мирослав Дочинець відомий своїми глибокими філософськими роздумами, які знаходять відгук у серцях багатьох читачів.                                   

      Мирослав Дочинець народився 3 вересня 1959 року в місті Хуст, Закарпатської області. Його творчий шлях розпочався ще в шкільні роки, коли він почав писати свої перші твори. Після закінчення факультету журналістики Львівського університету,  працював у різних газетах та журналах, де здобув великий досвід та визнанняОпис : https://go.rcvlink.com/mtch/31/fda924cd-f0fa-4374-b266-2311c275a539.

      Його книги, такі як «Вічник», «Многії літа. Благії літа» та «Світован», стали бестселерами та здобули численні літературні нагороди. У своїх творах автор  часто звертається до тем духовності, філософії та пошуку сенсу життя.     


                                                                                                                                                                                                  

З нагоди ювілею в бібліотеці оформлено книжкові виставку літератури «Митець слова» на якій представлено книги письменника, які відображають його мудрість та життєву філософію.

Запрошую до перегляду.