вівторок, 13 жовтня 2020 р.

Готуємось до місцевих виборів - 2020

     Місцеві вибори - 25 жовтня  відбудуться за новими правилами, на новій територіальній основі і мають багато змін. Змінюються кількість місцевих рад, вигляд бюлетеня для голосування, вимоги до кандидатів і т. д.

Кількість місцевих рад значно зменшиться

Через об’єднання територіальних громад і скорочення районів до 136 значно зменшиться кількість місцевих рад. І це перша відмінність цих виборів.

Після адмінреформи кількість депутатів значно скоротиться внаслідок зменшення кількості рад після укрупнення громад і формування ОТГ.

Зменшиться й кількість депутатів райрад, оскільки Рада проголосувала за нове районування областей в Україні.

І депутатських крісел у громадах стане набагато менше

Майже вдвічі-втричі зменшилася кількість депутатів. Раніше кандидат міг стати депутатом у своєму селі, в якому мешкає 2 тисячі людей, і це було відносно легко. Зараз треба стати депутатом в ОТГ.

Пропорційна система і партизація кандидатів

Ще однією  відмінністю є запровадження пропорційної системи. У містах і громадах із більш як 10 тисячами виборців кандидати висуватимуться лише від партій.

Голосувати будемо за партію, а також за конкретного кандидата у ній, вписуючи його номер у трафарет поруч із назвою партії.

В умовах обов’язкової партизації кандидати будуть приєднуватись до тих сил, які відомі і які їм в цілому світоглядно близькі.

У Центральній виборчій комісії вважають, що кандидати, виборці і члени виборчих комісій впораються із нововведеннями. Однак, щоб не наробити помилок, виборцям краще ознайомитись із зразком бюлетеня заздалегідь.




У маленьких громадах мажоритарна система залишається

У менших громадах і селищах залишається стара мажоритарна система, але округи будуть багатомандатними. Обиратись будуть не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Обов'язково - ґендерна квота

Від кожної партії у списку буде мінімум 5 кандидатів.

Запроваджується ґендерна квота - у кожній п’ятірці кандидатів від партії має бути щонайменше 2 представники іншої статі. 

Раніше гендерна квота не була обов’язковою. 

Паралельне балотування до різних рад

Виборчий кодекс дозволяє паралельне балотування до різних рад. 

Це можливість висуватися одночасно і в мери міста, і в депутати міськради, і до райради, і до облради.

Проте кандидатам у мери великих міст, де виборців понад 75 тисяч, можна водночас висуватися лише до міської ради, а рівень райради чи облради для них вже закритий. 

Немає коментарів:

Дописати коментар