середу, 23 листопада 2016 р.

Відомі люди села


ВІДМІННИК  ОСВІТИ
         Фаб’як Ганна Миколаївна народилася 2 червня 1935 року в с.Требушани (тепер с.Ділове) Рахівської округи за Чехоcловаччини в сім’ї робітника. Її батько, Фіріщак Микола, тривалий час працював майстром лісу, а мама Марія була домогосподаркою.
         У 1941 році поступила у перший клас сільської народної школи, у якій, після визволення села і реорганізації її в семирічку, в 1949 році закінчує сьомий клас. У цьому році поступає у восьмий клас Рахівської середньої школи. Отримавши відмінний атестат зрілості у 1952 році та успішно здавши вступні іспити, вона була зарахована студентом Ужгородського державного інституту по спеціальності фізика та математика. 30 червня 1954 року їй було присвоєно кваліфікацію і звання вчителя математики середньої школи з правом викладання вказаних предметів у перших семи класах.


         Після отримання диплому її направляють працювати у Дрогобицький район Львівської області, де з 31 серпня 1954 року наказом №180 по районному відділу  народної освіти призначена вчителем фізики і математики Болехівської семирічної школи, де працювала до 7 серпня 1957 року. У цьому ж році успішно здала іспити на заочне відділення математичного факультету і її зараховують студентом Дрогобицького державного педагогічного інституту ім.І.Франка, де їй державна екзаменаційна комісія від 27 січня 1962 року присвоїла кваліфікацію і звання вчителя математики середньої школи.
         Влітку 1957 року у зв’язку з сімейними обставинами їде додому. 21 серпня 1957 року наказом № 37 по Рахівському райвно її призначено вчителем математики Діловецької СШ, де попрацювала до 20 червня 1992 року звідки у зв’язку із досягненням пенсійного віку звільнилася. У 1965-1970 роках була на посаді заступника директора по навчальній частині з якої пішла за власним бажанням. Загальний безперервний її стаж педагогічної роботи становить 38 років.
         Фаб’як Г.М. – досвідчений педагог. Уроки проводила на високому науковому і методичному рівні. Творче ставлення до своєї педагогічної праці, впровадження в практику роботи нових досягнень, передового педагогічного досвіду, активних форм навчання, успішна реалізація принципу доступності шляхом послідовного здійснення диференційованого навчання, вдосконалення системи контролю знань з урахуванням обов’язкових результатів навчання, організація творчої самостійної діяльності учнів – це далеко не все те, що можна було побачити в ході її роботи з дітьми.
         Також характерними рисами її роботи з школярами були: чітка постановка мети і вимог до знань і вмінь учнів на кожному уроці; систематична і цілеспрямована робота над оволодінням всіма учнями обов’язкового рівня знань; раціональне поєднання колективних, групових, індивідуальних форм праці; формування прагнення дітей поглиблювати знання на уроках і в позаурочний час; раціональне використання наочних посібників і технічних засобів; змістовне поєднання навчання і виховання.
         Протягом  всієї роботи в школі проявляла себе, як вимогливий і здібний педагог та керівник. Плідно і творчо працювала над виконанням вимог навчальних програм, особливо звертаючи велику увагу на розвиток у школярів логічного мислення. Вона, із залученням учнів, виготовила сотні наочних посібників, десятки тисяч примірників роздаткового матеріалу. Творчо впроваджувала на уроках проблемні методи та елементи розвиваючого навчання, звертаючи увагу на слабовстигаючих учнів і активізуючи різними методами і прийомами їх розумову діяльність. Учителька домагалася від дітей логічного та стислого запису математичних тверджень й доведень. Глибоке володіння програмовим матеріалом, широка ерудиція, дозволили їй виховувати у дітей інтерес до знань, любов до предмету. За допомогою різноманітних форм роботи активізувала працю вихованців, привчала їх до пошукової діяльності, виробляла вміння робити узагальнюючі висновки. Домагалася чіткого і раціонального використання часу на уроках. Постійно дбала про дообладнання кабінету математики, який завжди був у належному порядку і відповідав вимогам Положення про кабінет.
         Ганна Миколаївна своєю сумлінною і творчою працею досягала високих результатів. Її учні були неодноразовими переможцями районних олімпіад, успішно виступали на обласних, підтверджуючи знання у вишах. Її методична діяльність: це виступи на засіданнях шкільних районних методичних об’єднаннях, серпневих пленарних педагогічних засіданнях району, педагогічних радах, відкриті уроки для вчителів, заступників директорів та директорів шкіл району, методичні розробки систем уроків і позакласних заходів. Вона неодноразово очолювала районне і шкільне методоб’єднання, результативно керувала районною творчою групою з проблеми «Лекційно-практична форма навчання», по якій і було вивчено її досвід роботи районним методичним кабінетом та дирекцією школи. Тривалий період була головою шкільного Педагогічного товариства і членом профспілкового комітету.
         Вчителька добре проводила позакласну роботу з дітьми: вела математичні гуртки, проводила з їх учасниками цікаві математичні вечори, керувала випуском математичних газет.
         Як класний керівник велику увагу приділяла вихованню учнів чесності, правдивості, працьовитості, проводила з ними належну профорієнтаційну роботу. У роботі з дітьми особливе місце займало проведення заходів, під час яких прививались їм  повагу і любов до рідного краю, всього українського, до України. Вона також багато працювала з батьками та активом класу.
         За належну працю і активну участь в громадському житті школи, села, району вона отримала звання «Вчитель-методист», нагороджена великою кількістю грамотами, медалями «За доблесну працю» та «Ветеран праці», значками «Відмінник народної освіти УРСР» і «Отличник просвещения СРСР». 17 червня 1981 року її нагороджено орденом «Знак пошани».
         Фаб’як Г.М. разом із своїм чоловіком Фаб’яком Миколою Михайловичем, медиком за фахом, виховали двох дітей. Старший – Богдан, здобувши вищу освіту, працює в районній архітектурі в м. Надвірна. Дочка Орися, яка теж має вищу освіту, працювала в Рахівській районній архітектурі. На межі 2013 - 2014 років вона була координатором Рахівського Евромайдану.  

                                                                         М.І.Ткач- історик,краєзнавець

 

Немає коментарів:

Дописати коментар