вівторок, 22 грудня 2020 р.

 

                                              Нові книги ІУ кв. 2020 р.                                                                        Шановні користувачі, якщо Вас цікавлять книги по краєзнавству, книги про рідний край, тоді заходьте до бібліотеки.

о. Василь Носа. Скріплені вірою й окрилені Церквою.- Львів:Растр.-7,


2020.-456 с.

 Книга зацікавить крає- і релігієзнавців, широку громадськість не лишень Закарпаття, оскільки своєю тематикою виходить за регіональні межі, порушує загальноукраїнські проблеми, несе в собі гуманітарні і філософські наративи, оживить у пам’яті славні сторінки відродження незалежної Української Держави і Греко-Католицької Церкви.

 

Олександр Масляник, Микола Ткач. 300 імен Рахівщини.- Львів: Растр-7,2020.-448 с.

Книга - довідник про знаних людей Рахівщини, які своїми діяннями прославили найвисокогірніший край Білої і Чорної Тиси. Розрізнені у часі та просторі життєписи авторами систематизовано й подано у зручній та зрозумілій для читача послідовності. Нове видання стало органічним продовженням довідника «Рахівщини славні імена» (2016).

Книга-довідник «300 імен Рахівщини стане джерелом нового пізнання минулого і сучасного рідного краю для багатьох читачів, а також відкриє масив досі не знаної інформації для краєзнавців та істориків.

 

Василь Попови. Храми Рахівщини.Історико-краєзнавчі нариси. Вид.другш,доп./ Вст. Стаття В.Фенича.-Ужгород:Карпати, 2019.-404 с., іл..

  До широкого кола читачів йде багатоілюстроване видання, у якому автор – краєзнавець, культуролог, заслужений працівник культури України Василь Попович- зробив спробу комплексно дослідити історію, сакральну архітектуру, імена фундаторів, настоятелів, майстрів-будівельників, різьбярів, художників-іконописців православних, греко-католицьких та римсько-католицьких храмів а території одного із найсамобутніших районів на Закарпатті – Рахівського.

Окремо представлені унікальні дерев’яні церкви, які проіснували до нашого часу, а також деякі з тих, котрі, на жаль безслідно зникли .Автор широко використав архівні джерела, церковні книги, рукописні і друковані дослідження, а також спогади старожилів, розповіді священників. Видання адресоване краєзнавцям, священникам, історикам, етнографам, туристам, гостям краю, архітекторам, майстрам різьбярства та іконопису, а також всім, хто цікавиться історією та культурою українського народу, нашого краю зокрема. 

Григорук А. Етнологія Гуцульщини: фольклор та обрядовість. Навчально-методичний посібник / Григорук А.Г. –Львів: Растр-7, 2020.-252с.іл



   Навчально-методичний посібник містить матеріал про багатовіковий досвід і традиції культури українського населення Східних Карпат - гуцулів, які відзначаються яскравою етнографічною самобутністю,своєрідним комплексом ментальних рис і оригінальним типом українського національного світобачення, що знайшло своє відображення в гуцульському фольклорі та обрядовості. Посібник дає можливість систематичного пізнання цього багатого скарбу для формування духовної незалежності українського суспільства, наповнення змісту освіти яскравими національними рисами, творення модерного мистецтва і культури зі збереженням народних скарбів.

   Для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, ліцеїв, гімназій,студентів гуманітарних спеціальностей ВНЗ, учителів, керівників гуртків, педагогів - організаторів, викладачів, усіх, хто цікавиться українською народною культурою. 

Федака С. Історія Закарпаття у персоналіях: нариси/ С. Федака.-Ужгород: Карпати, 2019.-248 с., іл.


У книзі подано історію Закарпаття від кінця ІХ ст. до наших днів

Нариси, присвячені керівникам краю, провідним політикам, єпископам та іншим церковним діячам, видатним письменникам і митцям, науковцям і лікарям, дисидентам, частково перекриваючись між собою і взаємно доповнюючись, створюють наскрізну історичну панораму.

До уваги практичних психологів, педагогів та спеціалістів курсів з підвищення кваліфікації педагогічних працівників

 

                   Фахівці Інституту обдарованої дитини НАПН України в 2018 році опублікували серію наукових праць, які будуть корисними для фахівців освіти в роботі з обдарованою молоддю. Ці книги можна вибрати у бібліотеці. 

            Бєльська Н. Типологія та методи виявлення інтелектуально обдарованих старшокласників, схильних до дослідницької діяльності: методичний посібник/ Н.А.Бельська.-Київ: Інститут обдарованої дитини НАПН України, 2018.-128 с.

     Посібник присвячено проблемі вивчення типів і видів обдарованості старшокласників. У праці представлено авторську версію типології обдарованості, яка охоплює такі типи обдарованості: академічну, інтелектуальну, творчу, естетичну, практичну та технічну, соціально-комунікативну та лідерську, сенсомоторну. Також подано результати експериментальних досліджень кожного з указаних типів. Окремо розглянуто типи інтелектуальної обдарованості дітей – учасників конкурсу-захисту науково-дослідних і творчих робіт Малої академії наук України. Описано їхні когнітивно-поведінкові й особистісні характеристики. Посібник містить перелік і детальний опис психодіагностичних методик (включаючи авторські модифікації), які рекомендовані для дослідження якості та рівня академічної, інтелектуальної та творчої обдарованостей.

    Посібник призначений для практичних та академічних психологів, студентів, аспірантів і викладачів факультетів психології.

                              Інклюзивне навчання

   Сухіна І.В. Гіперактивна дитина / І.В.Сухіна.-К.:Літера ЛТД, 2019.-40 с.



      Жива, рухлива, активна дитина – що в цьому погано? Автор видання розповідає про те, яких дітей можна назвати гіперактивними. Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю виявляється у підвищеній руховій активності, збудливості, труднощах концентрації тиа утриманні уваги, імпульсивності поведінки, проблемах у взаємостосунках з однолітками. Автор розповідає про причини гіперактивності, дає корисні рекомендації щодо підготовки такої дитини до школи, навчання її у шкільному закладі і навіть вибору продуктів харчування.

 

   Вихователі і вчителі знайдуть тут також поради стосовно поводження з гіперактивними дітьми в групі дитсадка і в класі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар