середу, 26 березня 2014 р.

Література рідного краю.

       З метою найбільш широкого ознайомлення з новинками краєзнавчої літератури, яка надійшла до бібліотеки до вашої уваги віртуальна виставка.

Керита Христина
    У долонях світанку: Збірка поезій.-Ужгород:Поліграфцентр"Ліра",2012.-96с.
    У новій книзі читач відкриває для себе неповторний світ справжньої поезії, у якому природа є способом досягнення гармонії між особистістю і світом, панують щирі і високі почуття, відкривається дорога до вершин духовності.







Федака С. Д.
  Сучасна Україна: портрет з натури.-Ужгород:Поліграфцентр "Ліфа",2011.-296с.
   Видання містить універсальну інформацію з ключових питань фізичної, економічної і частково соціально-політичної географії України. Довідник має на меті дати цілісне уявлення про сучасний стан справ в Україні, підкріплене опертям на широкий фактичний матеріал. Розрахований на масового читача.




Зейкан Ю. П.
    На дощ і блискавку: Оповідання і повісті.-Ужгород: Мистецька Лінія, 2012.-212с.;іл.
    Юлія Зейкан - відома у краї журналістка і письменниця. В неї свій стиль. Письмо її жваве, динамічне і небагатомовне. Авторка завжди вміла знайти цікаву деталь, акцентувати увагу на суттєвому, уникаючи багатослівних описів.
    Проза Юлії Зейкан, зокрема і збірка оповідань і повістей "На дощ і блискавку",- цікавий матеріал для творчої розмови з вдумливим читачем.

 

Online покоління.- Львів: Видавнича компанія "АРС", 2012.- 256с.
  "Online покоління" пропонує знайомство з творчістю талановитих поетів та прозаїків. Автори - здебільшого з покоління, яке виросло за комп`ютером і вже не уявляє свого життя без Інтернету, електронної пошти, скайпу і численних соцмереж, тому їх можна сміливо назвати онлайн поколінням. Для широкого кола читачів.







Іван Сенько
   Від часів Лаборця до сьогодення. Літературно - краєзнавчі студії пробудителів, просвітян, будівничих Закарпаття.-Ужгород: Карпати, 2012.-304с., іл.
    У книзі краєзнавця-філолога І. М. Сенька зібрано його науково-популярні студії про будителів-просвітителів Закарпаття ХІХ століття, про міфологізацію ними постатей легендарного  Лаборця та князя Федора Корятовича, а також про вплив творчості Августина Волошина, Василя Гренджі-Донського, Олександра Маркуша, Івана Ірлявського на розгортання в першій половині ХХ століття національно-визвольних змагань у краї, участь у культурному будівництві на Срібній Землі Якова Головацького, Володимира Гнатюка, Василя Почавського. Збірником утверджується думка, що Закарпаття - Земля з іменем.




   Постаті і ритми закарпатського шістдесятництва: Василь Вароді, Людмила Кудрявська : бібліогр. покажч./Упр.культури Закарпат.облас.держ.адмін., Закарпат.облас.універ.наук.б-ка ім.Ф. Потушняка; уклад. М. Б. Бадида; авт. ст. та передм. Н. С. Ференц; ред. Л. О. Ільченко; відп. за вип. Л.З. Григаш.-Ужгород: Вид-воВ. Падяка,2013.-92с.:іл.
    Бібліографічний покажчик "Постаті і ритми закарпатського шістдесятництва: Василь Вароді, Людмила Кудрявська" вперше подає грунтовно зібрані  бібліографічні матеріали про життя і творчість юб`єднаних часом і середовищем багато в чому різних поетів-ровесників. Покажчик видається до 70-річчя від дня народження поетів. Видання розраховане на бібліотечних працівників, науковців-літературознавців, студентів-філологів, журналістів, а також шанувальників поезії.

 


Микола Середа
   Закарпатська народна цілюща кулінарія.
   Редактор і упорядниик м. Дочинець.
Микола Середа - завзятий натураліст, травник з діда-прадіда, а за фахом - кулінар, організатор громадського харчування на Верховині. Про його відданість цій справі ходили легенди, на його авторські страви приїздили з ін ших районів та областей, він влаштовував застілля для видатних осіб. А попри це дбайливо і любовно визбирував призабуті рецепти карпатських довгожителів.








Густі В. П.
     Полин гіркий, полин солодкий. Поезії.-Ужгород: Карпати, 2012.-274с.
      Поціновувачі творчості відомого українського письменника Василя Густі мають змогу не тільки із його лірикою надзвичайно пронизливою, глибокою, вдумливою, але й із поетичними драмами-діалогами, у яких історія наших велетів - Станіслава Граматика і створеного ним Королівського Євангелія у замку Нялаб, тобто в рідному для Густі Королеві, Олександра Духновича перед висилкою у Біловежу і близьких за часом - борця за Українську державність Івана Рогача і його сестри анни, які постають нагадуванням для сучасника про нашу гірку й солодку місію на цій землі.






Басараб В. С.
    Дзвони над снігами. Поетична ностальгія. Поема.-Ужгород: Карпати, 2012.- 168с.
    Творча спадщина відомого українського письменника Василя Басараба значна і кількісно, і якісно. Серед його неопублікованих творів - унікальна лірико-філософська поема "Дзвони над снігами", яку сам автор назвав поетичною ностальгією. За оцінкою літературознавців, твір - непересічний, має велике художнє, пізнавальне значення.









Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944-1955рр.// Збірник архівних документів і матеріалів.- Ужгород: Карпати, 2012.-780с., іл.
   Фундаментальний збірник архівних і матеріалів всебічно розкриває одну з найбільш трагічних сторінок в історії повоєнного Закарпаття, коли внаслідок політичних гонінь за національною ознакою і цілеспрямованих репресивних акцій. До збірника включені унікальні матеріали з фондів Державного архіву Закарпатської області.

 
                                                      
 

Немає коментарів:

Дописати коментар