пʼятницю, 14 березня 2014 р.

Карпатська Україна.

  
  Про маленьку Карпатську Україну (теперішнє Закарпаття) незалежність якої була проголошена 15 березня 1939 року, по праву вважають паростком української державності. Її воєнізоване формування  Карпатська Січ - чи не перша в Європі вчинила збройний опір фашистським окупантам.
    До відзначення 75 річниці Карпатської України  вчителі історії, шкільний бібліотекар та історик - краєзнавець М. І. Ткач підготували  літературно - музичний альманах "Велич і трагедія: Карпатської України".

   З вступним словом до присутніх звернулася В. Ф. Шеф, що кожного року в березневі дні нагадують нам про славу та трагедію Карпатської України і презентувала фільм "Срібна земля".
   Ведучі розповіли, що свідомими людьми справжніми патріотами, оборонцями рідної землі виступають січовики. Така думка склалась у народі на цілком реальній основі передана у піснях: "Коби гори говорили", "Почалося нове життя", "Ой спустився сірий туман","Нова радість стала", які виконали учениці 6- го класу, акомпонував М. Ткач.
   Дуже зворушливо про долю січовиків звучали пісні "Гей, там на горі Січ іде", "Ци чули ви, рідні браття", у виконанні Р. Бойчук та Р. Піпаш.
  Вірші: "Це герої України, "Карпатські січовики" розказали С. Петрецька та В. Вовчок.
  До уваги присутніх була представлена книжкова виставка " Карпатська Україна - пролог відродження української держави" оформлена шкільною та сільською бібліотеками.
 

 





На закінчення вчитель історії Шеф В.Ф. сказала, що березневі події не пройшли осторонь і наше село. П`ятеро односельців віддали своє життя за національну ідею.Закликала присутніх  пам`ятати про них.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар