вівторок, 11 лютого 2014 р.

День безпечного інтернету.


 

День безпечного інтернету (англ. Safer Internet Day)  відзначають у вівторок другого тижня лютого з 2004 року.

Захід був запроваджений у 2004 році за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe (Європейська мережа безпечного інтернету).

Цього дня в багатьох країнах світу обговорюють шляхи безпечного використання молоддю інтернету, питання інтернет-етики, загрози протизаконного контенту.

День безпечнішого інтернету має на меті досягнення об'єднання зусиль держави, бізнесу й громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в Мережі, перш за все серед дітей та молоді.

Насправді, що таке інтернет? Електронний океан, таємнича стихія, ув'язнена в кремнієвих кристалах і мідних проводах сучасних комп'ютерів. Неіснуючий всесвіт, що інколи здається реальнішим, ніж наш матеріальний, «справжній» світ. Те, що вривається у кожен будинок, обвиває всю планету і свідомість всіх людей тугою мідно-кремнієвою павутиною; щось позаземне, незбагненне для людського розуму, нікому не видиме, але всі це відчувають...

Справді, ніхто не заперечуватиме, що тепер інтернет відіграє важливу роль у житті людей. Просто вражає, скільки часу у нас забирає інтернет. Якщо хтось кожного дня буде користуватися Мережею принаймні 4 години, то, досягнувши шістдесятирічного віку, 10 років свого життя він просидить перед екраном комп’ютера. Але, погодьтесь, ніхто б не хотів, щоб на його надгробку вигравіювали слова: «Тут спочиває відданий інтернетник, який присвятив інтернету шосту частину свого життя».

Сьогодні інтернетом користується понад чверть населення земної кулі — 1,9 млрд осіб. Середній рівень інтернет-проникнення у світі наближається до 30 %, а в розвинених європейських країнах цей показник досягає 70 %. В Україні ця цифра становить 10-12 млн осіб — близько чверті населення країни. При цьому діти потрапили в Мережу значно раніше за дорослих. На тлі стабільно високого рівня користування інтернетом серед дітей віку 11–14 і 15–17 років також зростає число дітей молодшого віку (6–10 років).

Каталізатором подальшого зростання чисельності інтернет-населення є проникнення мобільного зв'язку. Серед дітей від 7-ми до 10-ти років практично половина ходить із мобільним телефоном, і практично стільки ж — близько половини дітей до 10-ти років — активно користується інтернетом.

Динаміку проникнення інтернету серед українських дітей можна цілком порівняти зі світовою. Якщо в 2003 році 90 % дітей не користувалося ні мобільним зв'язком, ні телефоном, то вже в 2009 році близько 60 % дітей усіх вікових груп не з чуток знають, що таке інтернет і мобільний телефон. 75 % відвідувачів інтернет-кафе в Україну — діти.

На сьогоднішній день 90 % підлітків і молоді користується інтернетом (у школі та вдома). При цьому 60 % дітей та підлітків спілкуються в чатах щодня. Половина дітей проводить в інтернеті 1–3 години щодня. Кожна десята дитина проводить у Мережі 5–10 годин щодня. Кожна восьма дитина «живе» в інтернеті.

Основною небезпекою для дітей в інтернеті більшість людей називає дитячу порнографію. Разом із тим, згідно з результатами досліджень, діти найбільш часто зустрічаються з такими небезпеками в Мережі:

  • агресія; 
  • сексуальні домагання;
  • заклики заподіяти шкоду;
  • переслідування, образи;
  • психологічний тиск;
  • шахрайство / крадіжки;
  • екстремізм;
  • неетична реклама;
  • порнографія;
  • комп'ютерні віруси.

Тим часом «не такий страшний чорт, як його малюють» — це прислів'я наочно демонструє побоювання неофітів щодо інтернету. Глобальна мережа, як вікно у світ і інструмент доступу практично до будь-якої інформації, може впливати на здоров'я дитини непрямо. Наприклад вільний доступ до інформації про наркотичні засоби для однієї дитини лише зміцнить її знання про негативний їх вплив на організм людини, а в іншої може викликати бажання їх спробувати.

Таких прикладів можна навести дуже багато. Саме тому грамотний інтернет-серфінг і знання правил роботи в Мережі безпосередньо пов'язані зі здоров'ям юних користувачів.

 

Правила безпеки

Правила безпеки в інтернеті для дітей.

·         Ніколи не давайте приватної інформації про себе (прізвище, номер телефону, адресу, номер школи) без дозволу батьків.

·         Якщо хтось говорить вам, надсилає вам або ви самі віднайшли у Мережі щось, що бентежить вас, не намагайтеся розібратися в цьому самостійно. Зверніться до батьків або вчителів: вони знають, що треба робити.

·         Зустрічі в реальному житті із знайомими по інтернет-спілкуванню не є дуже гарною ідеєю, оскільки люди можуть бути дуже різними в електронному спілкуванні і під час реальної зустрічі. Якщо ж ви все ж хочете зустрітися з ними, повідомте про це батьків, і нехай вони підуть на першу зустріч разом із вами.

·         Не відкривайте листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте.

·         Нікому не давайте свій пароль, за винятком дорослих вашої родини.

·         Завжди дотримуйтесь сімейних правил інтернет-безпеки: вони розроблені для того, щоб ви почували себе комфортно і безпечно в Мережі.

·         Ніколи не робіть того, що може коштувати грошей вашій родині, окрім випадків, коли поруч із вами батьки.

·         Завжди будьте ввічливими в електронному листуванні, і ваші кореспонденти будуть ввічливими з вами.

·         У електронних листах не застосовуйте текст, набраний у ВЕРХНЬОМУ РЕГІСТРІ: це сприймається у Мережі як крик і може прикро вразити вашого співрозмовника.

·         Не надсилайте у листі інформації великого обсягу (зображення, фотографії тощо) без попередньої домовленості з вашим співрозмовником.

·         Не розсилайте листи з будь-якою інформацією незнайомим людям без їхнього прохання: це сприймається як спам, і звичайно, засмучує користувачів Мережі.

·         Завжди поводьтеся в Мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

 

Тривожна статистика

Інформація наляканих користувачів підтверджується статистикою. Фахівці компанії Microsoft визначили, що 44 % неповнолітніх інтернет-користувачів хоч би раз наражалися на сексуальні домагання онлайн, а 11 % зустрічалися з цим неодноразово. Згідно з дослідженнями минулого року, кожен п'ятий школяр в Уанеті заходив на порносайти, а кожен десятий — намагався купити наркотики.

Часто діти не знайомі з правилами поведінки в інтернеті й не лише починають розмову з незнайомцями, а ще й погоджуються з ними зустрітися в реальному житті.

§  Близько 14,5 % підлітків призначали зустрічі з незнайомцями через інтернет, при цьому 10 % із них ходили на зустрічі самі, а 7 % нікому не повідомили, що з кимось зустрічаються.

§  Побачивши в інтернеті рекламу алкоголю чи тютюну, хоча б раз пробували їх купити — 28 %.

§  Готові переслати свої фотографії незнайомцям у Мережі — 28 %.

§  Періодично потрапляють на сайти для дорослих — 22 %.

§  Без вагань погоджуються повідомити інформацію про себе і свою сім'ю (місце проживання, професія і графік роботи батьків, наявність у будинку цінних речей) — 17 %.

§  Відправляють платні SMS за бонуси в онлайн-іграх, не звертаючи уваги на їх вартість — 14 %.

§  Намагалися купити наркотики — 11 %.

Інші небезпеки інтернету для юних користувачів — це вільний доступ до будь-якої інформації: тут можна знайти статті про наркотики, контент для дорослих (порнографію), інформацію про те, як у домашніх умовах зробити бомбу.

Однак свобода в інтернеті — це не причина обмеження доступу до нього.

 

Відзначення в Україні

У 2009 році Коаліція за безпеку дітей в інтернеті за ініціативи «Майкрософт Україна» оголосила про запуск соціальної кампанії «Місяць безпечного інтернету».

У 2013 році в цей день проведена прес-конференція Інтернет-асоціації України, під час якої наголошено, що завданням вітчизняної інтернет-спільноти є віднайдення компромісу між ефективністю та безпечністю використання інтернету з урахуванням української специфіки. Також розкрито стратегію боротьби за безпеку в інтернеті, яку умовно можна розділити на три складові: інформування користувачів і профілактичні заходи, механізми захисту в процесі надання інтернет-послуг та інструменти усунення протизаконного контенту.

ІнАУ розроблені Загальні правила роботи в інтернеті та готується переклад пам'ятки з безпеки в інтернеті для дітей «Play and Learn: Being online», який розробила організація Insafe.

ІнАУ визначила, що найнебезпечнішими порушеннями в інформаційній сфері є:

  • дитяча порнографія,
  • прояви расової на національної нетерпимості,
  • тероризм.

Як механізм викорінення найбільш небезпечного контенту створена постійно діюча «гаряча лінія» з веб-інтерфейсом Skarga (http://www.skarga.ua/), де кожен користувач може залишити свою скаргу щодо інформаційних порушень в інтернеті.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар