пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

        
 
                                                          Одна  вона у нас така- уся співуча і дзвінка.
                                                                          Уся плакуча і гримуча, хоч без лаврового вінка.
                                                                                                                (Тарас Шевченко)
   День української писемності і мови, як свято духовності українського народу запроваджено Указом Президента України у 1997 році  на знак затвердження великого національного надбання і щорічно відзначається 9 листопада в день вшанування пам"яті Преподобного Нестора Літописця.
   Українська мова почалася з писемності, витоки якої йдуть з далекого минулого. Давньоруські літописи є дорогоцінними реліквіями історії, науки, літератури та культури, які  й сьогодні вражають глибиною мудрості. Такі як "Реймське" Євангеліє, вивезене до Франції дочкою київського князя Ярослава Мудрого Анною, "Остромирове Євангеліє", що вважається найдавнішньою і точно датованою пам"яткою рукописного мистецтва, "Київський Псалтир".
   Історію української мови починають від праслов"янської  (спільнослов"янської) мовної єдності, яка виділилася з  індоєвропейської прамови приблизно в III тис. до н.е. Праслов"янська доба тривала близько 2000 років.
   З XIV по  XVIII ст. на теренах України побутувала староукраїнська мова, яка використовувалася як писемна. Сучасна літературна мова  датується XIX ст.
   День української писемності і мови - це не лише державне, але і церковне свято.
   Ми вітаємо всіх з святом. Нехай материнське слово буде для вісх нас духовними джерелом життя і оберегом.

Немає коментарів:

Дописати коментар