понеділок, 30 січня 2017 р.

Україна вшановує героїв Крут

За Україну, за її волю,
За честь, за славу, за народ!...
Як легко збагнути шляхетний порив
Як проти страшної навали
Пішов кожен з них - і стократ осмілів,
Юнацтво вкраїнське повстало.
Майбутнє світилося в їхніх очах,
Вела їх відвага орлина,
Бо знали - закритий для відступу шлях
Вперед! Разом з нами Вкраїна!
      99 років відділяють нас від подій 29 січня 1918 року. Та вони живуть в душі українського народу, надихають наших сучасних воїнів на славні подвиги на честь Батьківщини. То ж давайте відкриємо ще одну сторінку нашої історії - ім`я якої Крути. 
     

    У бою під Крутами, що на Чернігівщині, понад 300 курсантів військової школи, студентів та гімназистів, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій із значно переважаючим, добре озброєним і вишколеним противником і протягом кількох днів стримували на підступах до Києва величезну більшовицьку армію. В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Однак це – символ нескореного духу нашої нації.
 Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров'ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Вони – студенти, курсанти, школярі – виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу.   
     Ми повинні знати свою історію, своє минуле. Саме тому у  бібліотеці спільно з Будинком культури було проведено годину пам"яті "Вони славу здобували Україні біля Крут", до уваги присутніх були запропоновані: презентація «Пам`яті героїв Крут», відеофільм «Кути: молода кров»  та  викладка літератури "Крути – трагедія і гордість України". 
    У наших предків був звичай: у день поминання, могили мертвих устеляти квітами і запалювати свічки в пам’ять загиблих у боротьбі за утвердження незалежної України юнаків.
    Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічно! І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину!   
Між подіями, які відбулися під Крутами в 1918 р. і подіями, які відбуваються в нашій державі тепер, сміливо можна провести історичну паралель. Минають роки, змінюються покоління, і знову на захист багатовікової національної ідеї піднімається цвіт нації. 


Немає коментарів:

Дописати коментар