четвер, 3 листопада 2016 р.

Нові надходження

                               Краєзнавча література

 Гуцульщина у плині віків: історія і культура: матеріали міжнародної науково - практичної конференції, присвяченої 25-річчю суспільно - культурного товариства"Гуцульщина" у м. Львові (Львів, 30 січня 2016р.) / за редакцією О. Масляника і П. Сіреджука. - Львів: Ліга - Прес, 2016.- 417с.
     У збірнику вміщено наукові розвідки і повідомлення учасників конференції, які стосуються проблем історії, суспільного, економічного, громадського, культурно - мистецького і духовного життя гуцулів.





   П`ятдесят п`ять дерев`яних храмів Закарпаття. - К.: Грані - Т, 2008.- 88с.
    Цей путівник присвячений винятково пам`яткам дерев`яної архітектури. Автор путівника ужгородець Михайло Сирохман переконаний, що дерев`яна церква є символом українського народу, адже жодна інша християнська країна не мала і не має такої кількості й розмаїття дерев`яних храмів.







    Заплетал,Флоріан. Дерев`яні церкви Закарпаття (Образотворчий матеріал): фотоальбом/ перед.Миколи Мушинки; упоряд.:Микола Мушинка,  Михайло Сорохман.-Ужгород:Вид.Олександри Гаркуші,2013.-120 с.:іл.
   В альбомі представлено найповнішу збірку світлин дерев"яних церков Закарпаття, зроблених чеським дослідником Ф.Заплеталом у 1919-1925 роках, коли край входив до складу Чехословаччнини. Заплетал розумів архітектурну та історичну цінність цих стародавніх пам`яток, першим почав планомірно фіксувати їх на фотографіях, а також докладати зусиль для їхнього збереження. Деякі церкви вже втрачені й дійшли до нас лише на його світлинах.


                         
     Українці й народи Центрально - Східної Європи: культура та історична спадщина. Збірник наукових праць на пошану Михайла Тиводара/ Упоряд. І. Ліхтей. - Ужгород: Карпати, 2015.- 424с.,іл.
      Збірник презентує наукові статті, що торкаються актуальних питаньу галузі історії та етнології. Видання присвячене 80-річчю від дня народження відомого українського вченого-етнолога , доктора історичних наук, почесного професора Ужгородського національного університету М. П. Тиводара. 
    Для науковців, учителів, студентів, усіх, хто цікавиться проблемами етнології та світової історичної спадщини.



   Календар краєзнавчих пам`ятних дат на 2016рік [Текст] : рекоменд. бібліогр. посіб./ Закарпат. облас. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка, Від. краєзнав. л-ри; уклад.: Л. О. Падяк; за участі: О. В. Шмайда, Є. Й. Слуцька, І. Р. Фофлак; відп. за вип. О. А. Канюка; випуск. ред. Л.О. Падяк.- Ужгород: Вид-во В. Падяка, 2015.- 414с.
   Календар - щорічник є орієнтиром для громадськості краю у перебігу подій, ювілеїв та пам`ятних дат у 2016 році. Основу календаря складають грунтовні наукові розвідки про визначних діячів краю, підготовлені провідними карпатознавцями.




   Раховська, Т. В.
       Співочі намистинки. Пісні із репертуару ансамблю "Намисто".- Ужгород: Карпати, 2015.- 32с.
     Збірник кращих пісенних творів із репертуару дитячої вокальної студії "намисто", яка успішно діє при Ужгородському районному будинку культури, під керівництвом подружжя Тетяни та Сергія Раховських.
    Збірник рекомендований для використання у навчально-виховному процесі  у початкових мистецьких навчальних закладах, шкільних та клубних ансамблях.

   

Щоквартальний вісник "Культорологічні джерела" знайомить нас з культурним життям краю.
 
    Всеукраїнський екологічний науково - популярний  журнал "Зелені Карпати". Видавець: Карпатський біосферний заповідник.












    Дочинець, Мирослав.Синій зошит. Аркуші днів світящих.
 Художнє видання.- Мукачево: Карпатська вежа, 2015.- 184с.
    Ця книга - крихти одкровень, спостережень, зауваг і мудрих приписів, "кристали днів світящих" чоловіка великого вродженого обдарування і світотворчого вишколу, якого називали "незнищенним стариком", карпатським Сократом, Вічником і Світованом.
    Ці записи - те, що не ввійшло ні до Заповітів, ні до Сповіді на перевалі духу, ні до Штудій під небесним шатром.





       Від "Старої Громади" до шістдесятників. Збірник спогадів.-Полтава,ТОВ "РІК",2015.-332 с.
     Збірник спогадів "Від Старої громади" до шістесятників" є яскравим свідченням прагнень українців до національного й соціального визволення з імперського російського ярма. Спогади очевидців захоплюють, підносять дух, змушують глибше зрозуміти час, про який йдеться в тих чи інших спогадах. Зрештою, дають просто фізичне відчуття перебування в іншому, не такому вже й далекому від сьогодення, часі.




   Полтава, Леонід
 Історисний роман з часів гетьмана Івана Мазепи
Леонід Полтава - Полтава, ТОВ "Рік", 2016.- 304с.
    Історичний роман Леоніда Полтави "1709" хвилює своїми героями життя яких сповнене праці, любові. щирості, військової звитяги. Гетьман Мазепа, його оточення, запорізькі козаки натхненні любов`ю до своєї Вітчизни, готові покласти життя за її свободу та незалежність. Роман вчить і застерігає.




      Маланюк, Є.
Вибрані вірші,есе,статті/ Є.Ф.Маланюк.-Полтава,ТОВ "РІК", 2013.-216 с.
    На перший план виступає неминуща душевна справжність його поезій. Вона залишається пристрасним свідченням про драматизм історичної долі України. Вона доноситиме і до прийдешніх поколінь біль і тугу вигнанства, всю гаму пекучих почувань, покликаних утратою України...
   І муку любові і гніву, і включеність усього цього... в етичний свят, означений висотами християнських святощів...


Жупан,В. Ластовинці: Твори для дітей.-Ужгород:Поліграфцентр "Ліра", 2016.-104 с.:іл.
    У кожній дитині живе мандрівник, тож коли випадає нагода потрапити у світ не звичайний, а - казковий, хто відмовиться? Збірка казкових оповідань запрошує до вигадливих подорожей, де можна зустріти як реальних, так і фантастичних істот. 

Немає коментарів:

Дописати коментар